Veterinar.se

På Veterinar.se kan du snabbt och enkelt hitta en veterinär nära dig. Det kan ibland vara svårt att hitta veterinärer i närområdet, dels för att vissa av dom saknar en webplats.

First Vet – träffa en veterinär online

Med First Vet kan du träffa en veterinär digitalt, och få snabb hjälp och rådgivning om ditt husdjur är sjukt.

På First Vet, som startades i Sverige 2016, arbetar i dag kring 150 legitimerade veterinärer som bemannar tjänsten dygnet runt. Först och främst erbjuder man grundläggande hjälp och rådgivning – du kan få tips om vad du ska göra om ditt djur har skadat sig eller plötsligt blivit sjukt. First Vet erbjuder veterinärrådgivning för i nästan alla tama djur; allt från sällskapsdjur och hästar till boskapsdjur, fåglar och fiskar kan få hjälp här.

Hur använder man First Vet?

  1. För att använda First Vets tjänster behöver du först ladda ner deras app. Du loggar in med bank-ID, ett Google-konto eller ett Facebook-konto, och besöket kan sedan ske antingen via din mobil eller på en dator/surfplatta.
  2. Du kommer sedan att träffa en veterinär via ett videosamtal, och får möjlighet att rådfråga kring ditt husdjurs hälsotillstånd. Mötet brukar ta kring tio minuter, och du får reda på hur och om du kan behandla ditt djur hemma. Du kan även rekommenderas att uppsöka en fysisk veterinär, eller i vissa fall få en remiss direkt till en specialist.
  3. Efter samtalet får du veterinärens behandlingsråd och journal, antingen via mail eller direkt i appen.

Förutom hjälp och rådgivning vid olika skade- och sjukdomstillstånd erbjuder First Vet också exempelvis besök för fästingskydd för katt och hund, foderrådgivning och beteenderådgivning. Om du träffar en specialist brukar mötestiden även bli något längre, vanligtvis mellan 15 och 45 minuter beroende på ärendet.

När kan man använda tjänsten?

För det första är det viktigt att komma ihåg att tjänsten inte är lämpad för akuta situationer – då är alltid en fysisk veterinärklinik det rätta valet. Men om ditt husdjur har ett mindre allvarligt tillstånd och du behöver rådgivning kan det vara ett smidigt val. Det kan också passa om du bor långt ifrån en veterinärklinik, och är osäker på om ett besök hos en fysisk veterinär är nödvändigt.

First Vet skriver vanligtvis inte heller ut läkemedel, om det inte rör sig om förebyggande vård av friska djur – som bland annat fästingförebyggande medel. I andra fall när medicinering är aktuellt erbjuder First Vet i första hand en remiss till en fysisk mottagning.

Vad kostar det att använda First Vet?

Priset för ditt digitala veterinärbesök varierar beroende på om du vill komma i kontakt med en veterinär på vardag, kväll/natt eller helg. Mellan klockan 06 och 18 på vardagar kostar det 350 kronor, medan det på kvällar, nätter och helger kostar 590 kronor. Det finns dock en stor chans att du inte behöver betala för ditt besök alls – om du har en djurförsäkring är det nämligen väldigt vanligt att det ingår kostnadsfri rådgivning hos First Vet. Olika försäkringsbolag erbjuder olika antal gratis samtal.

Om du är ute efter specialisthjälp får du också betala lite mer, priset varierar med vilken av First Vets specialister som du träffar och vad du har för ärende. Kostnaden för specialisttjänsterna täcks normalt inte heller av en djurförsäkring.


https://www.veterinar.se/veterinar-online